Droog gerijpt vlees

Naargelang de klant wenst, wordt het rundvlees afgerijpt van 3 tot 10 weken. Dit gebeurt in onze speciaal op maat gemaakte rijpingskast.
Hierdoor krijgt het vlees een krachtigere smaak.


DIT ZIJN DE RASSEN DIE WE SOMS HEBBEN IN ONS AANBOD:

De meeste rassen worden gekweekt door dezelfde kwekers nl. Jan Dobbelaere uit Lotenhulle en Limousin puur uit Schuiferskapelle, zodat de smaak en kwaliteit altijd gegarandeerd wordt! Wij proberen zo weinig mogelijk vlees in te kopen die in het buitenland gekweekt wordt, wanneer je in het buitenland ( transport) koopt is de kwaliteit niet altijd hetzelfde = gokken wat je koopt en daar doen wij zo weinig mogelijk aan mee!!

  • Piemonthese:(Lotenhulle)
  • Blonde d’aquitaine:(Lotenhulle)
  • West- Vlaams rood (Lotenhulle)
  • Holstein (Lotenhulle)
  • Limousin (Lotenhulle)
  • Oost-Vlaams Witrood (Lotenhulle)
  • Charolais (Lotenhulle)
  • Zenuwstuk “Blonde d’Aquitaine(Lotenhulle):  (stuk die onder het schouderblad zit met een zenuwpees in de midden, zéér veel smaak!!!)

Waarom droog rijpen?

5 tot 30% van het water in het vlees verdampt. Hierdoor wordt de smaak meer geconcentreerd. Enzymen breken de eiwitten, vetten en het glycogeen van de taaie vezels in de spiermassa af. Ze wordt omgezet in aminozuren, suikers en vetzuren, wat het vlees malser en gemakkelijker verteerbaar maakt. Deze aminozuren verbeteren de natuurlijke smaak van het vlees.

171109-51

Blonde d’Aquitaine
Om een uitstekende kwaliteit te garanderen kiezen we voor het ras Blonde d’Aquitaine. Onze boer Jan Dobbelaere uit Lotenhulle kweekt met de grootste zorg speciaal voor ons de runderen in zijn hoeve …. Het ras Blonde d’Aquitaine wordt tot 4-5 jaar afgemest, wat meestal langer is dan het gewone wit-blauw ras, waardoor het vooral niet geforceerd is. Voor we het vlees versnijden, blijft het eerst nog twee weken rijpen in onze rijpings frigo. Zo zit er meer karakter in het vlees en krijgt de klant een goed, ouderwets biefstuk zoals vroeger op hun bord.

171109-44

Limousin
Het Limousin rund behoort tot een groot ras. Volgens Limousin stamboek is de Limousin van oorsprong een oerrund dat als werkrund extra vleesspieren heeft ontwikkeld en aan de oorspronkelijke eigenschappen is niets veranderd. De runderen worden gekweekt in Schuiferskapelle van de firma LIMOUSIN PUUR en dit in optimale biologische omstandigheden: diervriendelijk en op natuurlijke wijze. Ze grazen in malse weilanden en krijgen spelt, tarwe, voederbieten en gezonde luzerne dat rijk is aan eiwitten en Omega 3 als zuiver extra voeder. Dankzij voortdurende research en door uitsluitend te werken met de beste dieren en gewassen kan vlees van topkwaliteit gegarandeerd worden.

171109-50

Holstein
Het Holsteinras komt voor in de kleuren zwart/wit en rood/wit. Het is een echt melkras met een hoge melkgift en bijna geen spierweefsel. De oorsprong van deze runderen ligt in Nederland, meerbepaald Friesland. Het ras produceert uitstekend en in elk klimaat. Het vee wordt gekenmerkt door goede gezondheid, hoge productiviteit en uitstekend vet- en eiwitgehalte in de melk. Het ras is te omschrijven als een dubbeldoel wat inhoud melk/vleestype.

171109-72

PARTHENAISE

De runderen worden gekweekt in Schuiferskapelle van de firma LIMOUSIN PUUR en dit in optimale biologische omstandigheden: diervriendelijk en op natuurlijke wijze. Ze grazen in malse weilanden en krijgen spelt, tarwe, voederbieten en gezonde luzerne dat rijk is aan eiwitten en Omega 3 als zuiver extra voeder. Parthenaise is een zeldzaam ras die fijn is van vezel en een zeer lekkere smaak heeft, een ware delicatesse!!!

West-Vlaams Rood
Het rood ras van West-Vlaanderen bestaat vermoedelijk reeds meer dan 500 jaar. Het centrum van de teelt lag in de driehoek Cassel-Watou-Hazebrouck. Na 1830 ging men in West-Vlaanderen op zoek naar meer vlees door kruisingen met het Engelse Durnhamras. Door de jaren heen werden de rode runderen steeds zwaarder en nam ook de bevleesdheid toe.